گام 1: سنجش
برای شناخت کودکان و تعیین استعدادها، توانایی ها، ابعاد شخصیتی و علایق آنها، لازم است ابتدا این کودکان تحت مجموعه ای از آزمون های روانشناسی قرار گیرند.
فرایند آزمون در سه مرحله «گردآوری اطلاعات اولیة آزمون دهندگان»، «زمان بندی و هماهنگی »و «آزمون»به انجام می رسد. در ادامه به شرح انواع آزمون ها پرداخته شده است.
آزمون طی یک یا دو جلسه ی یک ساعته (برحسب کشش و حوصله آزمون دهنده) برای هر کودک انجام می گیرد. آزمون شامل پرسشنامه های استاندارد شخصیتی و استعداد یابی، پرسشنامه سرپرست کودک و آزمون های عملی توانمندی های کودک است.
آزمون در چهار مرحلة زیر برای هر کودک اجرا می گردد:
1. آزمون کلامی و عملی کودک (توسط آزمونگر)
2. پاسخ به پرسشنامه های مختص هر گروه سنّی به کمک کارشناس (توسط کودک)
3. پاسخ به پرسشنامه های مختص والدین (توسط سرپرست ایشان)
4. اندازه گیری جسمانی جهت استعدادیابی ورزشی کودک
گام 2: تفسیر و گزینش
- تفسیر
بر اساس نمره هوشی بدست آمده، سن، شرایط خانوادگی، میزان علاقمندی و توانایی های عملی نتایج آزمون تفسیر می گردند. نتیجه حاصل، کارنامه ای شامل نمودارهای استعدادی و شخصیتی افراد است که در حدود 10 صفحه با توضیحات برای هر کودک به صورت جداگانه ارائه می گردد.
نتایج به دست آمده با علامت ستاره در جدولی به صورت زیر جمع بندی و رتبه بندی می شود:
- گزینش
بر اساس ستون خزانه استعداد در جدول بالا افراد 5 و 6 ستاره شناسایی و راهی مرحله پایش می شوند. (البته تعداد افراد انتخابی در هر دوره وابسته به محدودیت های بودجه ای نیز هست.)
نمونه ای از نمودارهای بدست آمده از آزمون و تفسیر اطّلاعات بدست آمده برای دو کودک:
گام 3: اصلاح و پایش
هدف این مرحله، برطرف نمودن نقاط ضعف کودکان و آموزش پذیر نمودن آنها می باشد. این امر با دو فرآیند کارگاه های ابتدایی و مشاوره و راه یار میسر می شود. در ادامه، آنچه در این گام انجام می پذیرد به اختصار تشریح می گردد.
- کارگاه های ابتدایی
این کارگاه ها به صورت گروهی برگزار می شود. هدف از این کارگاه ها رفع نقطه ضعف های افراد و آموزش پذیر نمودن آنان است و شامل سرفصل هایی مطابق با جدول زیر می باشد.
- گزارش کارگاه ها
پس از اتمام هر کارگاه مربیان گزارشی کلی از نحوه عملکرد کودکان ارائه می دهند که این گزارش جهت کمک به راهیاران و شناسایی نیازهای شخصیتی- مهارتی کودکان مورد استفاده قرار می گیرد.
- مشاوره و راهیار
برای هر کودک یک نفر به عنوان ناظر بر روند تغییرات کودک، به نام راهیار، تعیین می گردد که علاوه بر راهنمایی کودک، واحد مدیریت پروژه را از روند تحولات کودک مطّلع می سازد.
همچنین ممکن است کودک به مشاوره اختصاصی جهت رفع ناهنجاری های رفتاری نیاز داشته باشد. در این حالت، بصورت ساعتی هماهنگی های لازم برای برگزاری جلسات مشاوره برای کودک مورد نظر انجام می شود. در حین انجام این بخش از فرایند، کودک آماده می گردد از استعدادهای خود در جامعه استفاده مناسب نماید.